sobota 2. srpna 2014

Poznámky z Blanska a jeho okolí

Pokračuji v zápiscích z dovolené ...

Ve středu ráno jsme přejeli z Horní Bečvy do Blanska, přesněji do jeho části Češkovice, kde jsme se ubytovali v rekreačním zařízení Vyhlídka.

Hned odpoledne jsme se pustili za dalším dobrodružstvím - tentokráte pod zem. Sloupsko-Šošůvské jeskyně se nám moc líbili, teplota 6-8̊ C se v mikinách a větrovkách zdála přijatelná ☺. Absolvovali jsme hodinový krátký okruh, který zvládla i Barborka. Jenom Kubíka mrzelo, že jsme nepotkali žádného netopýra. 


V nedalekém městečku Sloup jsme se podívali na krásný kostel z 18. století a na zpáteční cestě ještě vylezli na rozhlednu Podvrší u Veselice.


I čtvrtek byl dnem "podzemním". Tentokráte jsme na doporučení a k tatínkově velké radosti navštívíli jeskyni Výpustek - zajímavá je hlavně tím, že sloužila jako vojenský bunkr. Je v ní převážně vojenská expozice, protože krápníková výzdoba byla už od dob 2. světové války ničena. 
Krásná je ale v jeskyni světelná show - "přechod v čase" - ta se dětem moc líbila ☺ 


Odpoledne jsme dojeli do městečka Křtiny s překrásným barokním kostelem, navrženým Janem Blažejem Santinim. Možná jste viděli televizní zpracování "Santiniho jazyk", kde se mimo jiné objevuje i kostel ve Křtinách. 
Součástí areálu kostela je i zvonkohra. 


Poslední čtvrteční zastávka byla na větrném mlýně v Rudici, s moc milým průvodcem. Mlýn už je bohužel nefunkční, ale expozice je věnována dobovému bydlení, hornictví a speleologii.

Pátek - znovu se půjde pod zem ☺☺☺
Tentokráte jeskyně Balcarka, která má podle nás nejkrásnější krápníkovou výzdobu. Byla opravdu úžasná (a je od ní výhled na včerejší větrný mlýn v Rudici).


Odpoledne jsme se chtěli zastavit na "Novém hradu", ale ten jsme nenašli a tak jsme vyrazili na zámek do Rájce.
Asi čtyřicetiminutovou prohlídku spodních pater zvládli i naši utahaní potomci ☺☺☺


Abychom den plně využili a udělali radost i taťkovi (zase něco chlapského a technického), zastavili jsme se  na Vysoké peci ve Staré Huti u Adamova (bohužel nám došli baterie ve foťáku :-(((
I přes to byla prohlídka moc hezká a se soustou funkčních modýlků a jelikož se opět vše hýbalo a vydávalo zvuky, byly nadšené i děti. Zpátky na Vyhlídku nás zahnala bouřka.

Na sobotu jsme měli zamluvenou návštěvu Macochy (je třeba si ji telefonicky dopředu objednat, jinak se Vám může stát že se do Punkevní jeskyně a na jízdu lodičkou nedostanete).
Takže už zbalení jsme udělali poslední zastávku ve Skalním Mlýně, vyzvedli si lístky do Punkevní jeskyně, na vláček a na lanovku.
Rozhodně neintenzivnějším zážitkem byla, hlavně pro Kubíka a Barborku jízda lodičkou. Ale i zastavení na dně Macochy a ... viděli jsme netopýra ... Kubík byl nadšený ... prostě i sobota se povedla ☺☺☺




Rozhodně se chceme vrátit jak do okolí Bečvy, tak do Moravského Krasu - určitě jsme nestihli spoustu krásných a zajímavých míst navštívit. Budu ráda za Vaše tipy.


Přeji krásné léto ♥ ♥ ♥



Žádné komentáře:

Okomentovat