pondělí 4. července 2016

Panenský Týnec ...

... přišel ve větší známost především kvůli nedostavěnému gotickému chrámu, který skrývá několik záhad. Není známo, kdy byl přesně založen. S největší pravděpodobností ho založil Plichta ze Žirotína, slavný bojovník, který bojoval po boku římského krále Jindřicha VII., anglického krále Eduarda II. Platageneta a českého krále Jana Lucemburského a který žil v letech 1291 - 1322. Stavbu započal kolem roku 1316 a po požáru kláštera v roce 1382 zůstal nedostavěn. Plichta dobře věděl a psychotronici to dokazují, kde chrám založit. 

Pozitivní energii mělo na naše děti, hlavně přilehlé hřiště :-)


Naše další cesta směřovala přes Louny, kde jsme se výborně naobědvali do Vernerova mlýna v Brlohu. 
Mlýn je krásné zachovalý, paní průvodkyně vypráví úžasné rodinné historky ... můžete sahat na exponáty, vyzkoušet si "míchání těsta", "sázení chleba", ... mají tu výbornou domácí bezinkovou limonádu ... byli jsme opravdu nadšeni :-)

Vernerův mlýn v Brlohu u Loun je historickým mlýnem o dvou složeních na vrchní vodu. Tento mlýn byl v roce 2007 prohlášen Národním památkovým ústavem za kulturní památku. Vznik brložského mlýna, součást vrchnostenského majetku cítolibského panství, je možno ohraničit I.čtvrtinou 17.století (zřejmě kolem r.1630). V jeho držení se vystřídaly čtyři významné mlynářské rody tohoto regionu – Kopřivovi, Haberzettlovi, Sochorovi a Vernerovi.
Hlavní, pozdně barokní budova mlýna, která byla při modernizaci technologie na přelomu 18. a 19. století opatřena stylově velmi čistou a dekorativně uměřenou empírovou fasádou, je členěna do dvou prostorových celků. Levá, dvoupodlažní část sloužila administrativním a bytovým účelům, pravá, pětipodlažní část obsahuje vlastní mlecí provoz. Pozoruhodným faktem, který se málokteré památce poštěstí, je téměř komplexní zachování všech provozních segmentů, technologických celků, dobových technických detailů i měřicíc a dalších přístrojů a „udělání“ ve všech podlažních vrstvách mlýna včetně jejich transportního propojení vertikálního i horizontálního. Celé toto komplexní zařízení historického mlýna je provedeno ve dřevě, s dokonalým funkčním detailem, spoji, zpracováním povrchů a řezbou. Ve stejné kvalitě je zachována i trámová a krovní konstrukce stavby. V prostorách mlýnic jsou doloženy i další dobové pomůcky mlynářského řemesla v překvapující šíři: dřevěné měrné a transportní nádoby, košíkářské předměty, dřevěné lopaty a hrable pro různé pracovní funkce, vázání, pytle, šablony, náhradní díly, atd.
 
A poslední zastávka byla V Lidicích. Při procházce parkem jsme dětem vyprávěli historii tohoto místa. Myslím, že Kubíka, i když to na sobě nechtěl nechat znát, to hodně zasáhlo. Barunka zase nedokázala pochopit, jak může někdo ublížit tolika dětem :-( 
To asi nikdo z nás :-( 
Osud Lidic se naplnil 10. června 1942. Po atentátu na Reinharda Heydricha 27. května 1942 byla obec po rozkazu K. H. Franka srovnána se zemí. 173 mužů bylo zastřeleno a ženy a většina dětí byly převezeny do koncentračních táborů.
Původní záměr nacistů vymazat obci z povrchu světa ale nevyšel. Lidice byly obnoveny a řada náměstí, ulic, obcí nebo i žen na celém světě nese na jejich počest jméno Lidice.


Přeji Vám krásné prázdniny, spoustu hezkých výletů a chvil strávených v klidu a pohodě :-)

Vaše Ivana 



Žádné komentáře:

Okomentovat